SPANIATURNÉ

Vi er tilbake i Norge etter tre fantastiske uker i Spania. Vi har spilt teater for engasjerte barn, fått mulighet til å se barneteater fra hele verden av høy kvalitet og ikke minst har vi fått utvidet vårt kunsnteriske nettverk. Vi sitter nå hjemme i Norge fulle av fine erfaringer og gode minner.

Her er våre tre uker på turné

NY SKUESPILLER

For første gang på våre fem år som kompani, leide vi inn en ekstern skuespiller til Over stokk og stein. Line Starheimsæter ble satt inn i forestillingen bare dager før vi reiste til Spania. Hun gjorde en imponerende innsats med sin nydelige Kronkelmonk. Det har vært veldig fint å være på eventyr med deg Line.

AVREISE

Mandag 9. november var tre spente skuespillere klare for eventyr. Vi skulle være borte i tre uker i et land der vi ikke kunne språket og vi var spente på hvordan barna ville ta i mot forestillingen.

Allerede i København møtte vi på hindringer. Lufthansa var i streik, noe som resulterte i en natt på Hilton Hotel. Heldigvis hadde vi god tid og kom til å rekke fram til første forestilling i Spania. I tillegg var jo ikke en natt på Hilton hotell å forakte.

Hotellrommet på Hilton er gjort om til øvingslokale. En natt på hotell er ingen hindring for å kjøre gjennomgang av forestillingen.

C000755-R1-26-25A

TOLOSA

Tidlig på morgenen 10.november satte vi oss på flyet til Bilbao og eventyret var endelig i gang. Vi ankom Tolosa i Baskerland samme formiddag og fikk rigget opp scenografien vår. Tolosa er en liten by, men den huser Topic, et internasjonalt senter for figurteater, som vi var så heldig å få spille på de første dagene. I tillegg til å være en forestillingsarena er det også et figurteatermuseum med dukker og tradisjoner fra hele verden.

Dagen etter vi ankom Tolosa var vi i gang med forestillingene. Vi var veldig spente på hvordan de baskiske barna ville ta i mot forestillingen, men det gikk over all forventning. De var kjempebegeistret og lo og koste seg hele veien. I tillegg fikk de, som en del av skoleopplæringen, snakke med oss i etterkant av forestillingen. De spurte om alt fra hvor lang tid vi brukte på å lage forestillingen, hva vi hette og hvordan det var å bo i Norge. Barna snakket selvfølgelig baskisk, et veldig uforståelig og fascinerende språk for oss, men heldigvis hadde vi en oversetter under disse samtalene. I løpet av den første uka spilte vi i alt fire forestillinger på Topic før vi reiste på en dagstur til Barakaldo.

 

I løpet av denne uken dro vi på en ekte baskisk Sidreria i den lille byen Aduna. Her fikk vi smake ekte spansk sider rett fra tønnene i tillegg til å få servert et ekte spansk måltid. Det tok oss i det hele tatt lang tid å forstå hvordan matsystemet fungerte i dette landet. Ingen restauranter åpner før 20.30, noe som er i seneste laget for oss nordmenn. Men vi klarte å venne oss på to tre-rettere hver dag etterhvert.

BARAKALDO

Den første søndagen reiste vi for å spille forestilling i Barakaldo like utenfor Bilbao. Vi rigget oss opp i et sjarmerende lite spillelokale og fikk veldig god oppvartning. Blant annet fikk vi vår egen garderobe med et skilt med Konstellasjonen på. Forestillingen ble veldig godt mottatt av både barn og voksne og vi kunne reise fornøyde tilbake til Tolosa samme kveld.

FRIDAGER

Etter Barakaldo fulgte noen fridager der vi fikk mulighet til å oppleve Tolosa. Vi gikk turer i fjellet og så oss rundt i denne lille sjarmerende byen. Vi rakk til og med en dagstur til San Sebastian, en by som de fleste spanjolene vi møtte på vår vei anbefalte sterkt. Vi var veldig heldige med været disse dagene, det var den varmeste novembermåneden de hadde hatt på flere år. Dette passet oss ypperlig da vi fikk stadige rapporter om snø og is hjemme i Norge.

Fine dager i Tolosa der byen og området utforskes nøye. Vi går turer, er på marked og nyter det den fine lille byen har å by på.

En av fridagene gikk med til en dagstur til San Sebastian. Dette er en av de større byene i Baskerland og ligger kun en kort togtur fra Tolosa. Vi ble anbefalt denne byen fra flere hold og av god grunn. San Sebastian er en  nydelig by med god mat og gode opplevelser. Vi gikk rundt i gatene, dro på San Telmomuseet og koste oss med god mat.

På den siste fridagen dro vi på fjelltur. Etter flere timers tur med bratt stigning i nydelig landskap, kom vi oss til toppen av fjellet Uzturre. Dette er visst en tur som mange av lokalbefolkningen går ofte, og det var en fantastisk opplevelse.

MADRID

Etter flere dager med fri var det duket for et nytt eventyr. Denne gangen gikk turen til Madrid. Vi stod opp tidlig og ble hentet av en stor minibuss som skulle frakte oss og scenografien til hovedstaden. Fem timer senere ankom vi Madrid og Teatro Valle-Inclán. Dette var et stort teater der vi virkelig ble godt tatt vare på, blant annet med et eget team av teknikere og vannflasker med navnene våre på. Ikke nok med at servicen var på topp så hadde de faktisk ordnet med en norsk tolk til oss. Bente fra den norske ambassaden var helt super å ha med seg denne helga. Det er ikke til å stikke under en stol at det ikke er mange spanjoler som snakker engelsk og når spansken vår er dårlig,  skjønner dere sikkert at kommunikasjonen ikke alltid er så enkel. Bente hjalp oss med alt mulig og vi hadde to fenomenale dager i Madrid. Programmet var hektisk at vi ikke fikk sett så mye av byen, men det får vi heller ta igjen siden. Vi spilte i alt fire forestillinger for fulle hus og det var veldig stas. Det er ikke hver dag man er i hovedstaden i Spania og forestillingen du spiller blir utsolgt.

 

TITIRIJAI

Etter en helg i Madrid gikk turen tilbake til Tolosa og når var festivalen Titirijai i gang. Den ellers så stille og rolige byen var plutselig full av scenekunstnere fra hele verden og denne uken fikk vi sett mye teater av høy kvalitet. At vi var i samme program som disse utøverne var veldig stort for oss. Vi fikk også mulighet til å bli kjent med scenekunstnere fra Belgia, England, Spania, Argentina og Hellas, og det er gull for oss som stadig ønsker å utvide det kunstneriske nettverket vårt.

Torsdag denne uken var det vår tur til å spille forestillinger og det var tre spente Kronkelmonker som satt bak jordhaugen like før første forestilling. Ikke nok med at våre nye kolleger kom til å sitte i salen,  det skulle også komme 500 barn!! Vi var veldig spente på hvordan dette ville gå, men det gikk over all forventning. Barna fulgte veldig med og koste seg skikkelig. Etter forestillingen fikk Kronkelmonkene være med på klassebilde til en ungdomsskole og ungdommene lagde store mager og var Kronkelmonker med oss. Helt herlig.

Siste dag på reisen gikk turen til Pasaia, en liten by ikke langt fra San Sebastian. Her spilte vi for en sal full av skolebarn og det var en kjempefin opplevelse. Her hadde vi også en tekniker som ikke snakket engelsk, så her måtte vi kommunisere på alle språk vi kunne og prøve og forstå hverandre. Det gikk overraskende bra og teknikken fungerte som bare det. I Pasaia fikk også flightcasen vår et nytt klistremerket. Teatersjef og tekniker Miguel fikk æren av å sette på det baskiske flagget.

Siste kveld med gjengen. Vi ga en liten oppmerksomhet til kontaktpersonen vår Liz. Hun har virkelig tatt vare på oss disse ukene og vi er veldig takknemlige for denne turneen.

Vi er nå tilbake i Norge fulle av inspirasjon og gode minner. Tusen takk til Norsk Kulturråd som gjorde denne turneen mulig.

Thank you to Topic Tolosa for taking so good care of us. It is an honor to be a part of this and we had a fantastic time in Spain. We hope to return some day.

Konstellasjonen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s